Γιώργος Αράπογλου – PULSE RC: Αξονική τομογραφία της κοινής γνώμης για την Ελευθερία με 2.305 συνεντεύξεις 

Γιώργος Αράπογλου – PULSE RC: Αξονική τομογραφία της κοινής γνώμης για την Ελευθερία με 2.305 συνεντεύξεις

Γιώργος Αράπογλου – Pulse RC: Αξονική τομογραφία της κοινής γνώμης για την Ελευθερία με 2.305 συνεντεύξεις

Γιώργος Αράπογλου – PULSE RC: Αξονική τομογραφία της κοινής γνώμης για την Ελευθερία με 2.305 συνεντεύξεις

Ο Γιώργος Αράπογλου αναλύει και σχολιάζει τα πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα μια έρευνας – «αξονικής τομογραφίας» της κοινής γνώμης, με 2.305 συνεντεύξεις, για το 1° φύλο της «Ελευθερίας του Τύπου», που αναπαράχθηκε από το σύνολο του τηλεοπτικού και ηλεκτρονικού Τύπου:

«Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και ρευστή πολιτικά, χρονική στιγμή για τη χώρα μας – και όχι μόνο – τα προβλήματα αυξάνονται και πολλά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά. Μέσα σε αυτό το οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η έρευνα που ανέθεσε στην «PULSE RC» η «Ελευθερία του Τύπου», προκειμένου να διερευνηθούν στάσεις και αντιλήψεις του εκλογικού σώματος.

Με το σημαντικά μεγάλο πανελλαδικό δείγμα (2.305 συνεντεύξεις ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου) και τη δυνατότητα υποαναλύσεων και διασταυρώσεων που δεν επιτρέπουν τα συνήθη δείγματα των 1.000 ατόμων, αποτελεί όχι απλώς «ακτινογραφία» αλλά, περισσότερο μια «αξονική τομογραφία» της κοινής γνώμης της χώρας μας, την παρούσα στιγμή. Τα αποτελέσματα αποτυπώνουν διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στους πολιτικούς δείκτες: στην «παράσταση νίκης», στον «καταλληλότερο για πρωθυπουργό» και στην «πρόθεση ψήφου» όπου η ΝΔ διευρύνει το προβάδισμά της κατά δύο ακέραιες μονάδες από την προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρείας μας.

Γιώργος Αράπογλου – PULSE RC: Αξονική τομογραφία της κοινής γνώμης για την Ελευθερία με 2.305 συνεντεύξεις

Η παράταση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και η διατήρηση της αβεβαιότητας – πιθανώς όμως και το πρώτο διάστημα εφαρμογής των νέων ασφαλιστικών εισφορών μέσω ΕΦΚΑ – φαίνεται ότι πλήττει το κυβερνών κόμμα, με το δημοσκοπικό ποσοστό του να καταγράφεται σε χαμηλότερα επίπεδα. Η Χρυσή Αυγή διατηρεί την 3η θέση (με 7,5% στην «πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων»). Ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ, με βελτιωμένο ποσοστό και τα δύο κόμματα.

Λίγο κάτω από το όριο εισόδου στο επόμενο κοινοβούλιο (3%) βρίσκονται τέσσερα κόμματα (Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ένωση Κεντρώων, Πλεύση Ελευθερίας) χωρίς να μπορεί όμως κανείς – για κανένα από τα τέσσερα – να αποκλείσει την υπέρβαση του 3% και την εκπροσώπησή τους στην επόμενη Βουλή, αφού…

• Οι αναποφάσιστοι και όσοι δεν απαντούν, αθροίζουν διψήφιο ποσοστό – και μεταξύ αυτών βρίσκονται ψηφοφόροι που είχαν ψηφίσει αυτά τα κόμματα, στις προηγούμενες εκλογές.

• Το περιθώριο του τυπικού στατιστικού σφάλματος της έρευνας είναι στο +/- 2% (με διάστημα βεβαιότητας 95%).

Η σημαντική έως καθοριστική «γκρίζα ζώνη» (Αναποφάσιστοι, ΔΑ, Λευκό, Άκυρο, Αποχή) διατηρεί υψηλά ποσοστά! Μεγάλο κομμάτι αυτών είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (38%), κάτι που αφήνει ανοιχτό το «στοίχημα» της τελικής εκλογικής διαφοράς των δύο μονομάχων – έστω και αν δεν θα αρκούσε για να καλυφθεί πλήρως η διαφορά, ακόμα και αν όλοι αυτοί ξαναψήφιζαν το ίδιο κόμμα όπως τον Σεπτέμβριο του 2015!

Γιώργος Αράπογλου – PULSE RC: Αξονική τομογραφία της κοινής γνώμης για την Ελευθερία με 2.305 συνεντεύξεις

Τα πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα επικαιρότητας που επέλεξε η διεύθυνση της εφημερίδας, βοηθούν όχι μόνο να κατανοήσουμε τις διακυμάνσεις των πολιτικών δεικτών αλλά και να αποκτήσουμε σαφέστερη εικόνα των απόψεων της ελληνικής κοινωνίας.

• Στο δίλημμα «αν η έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν λύση, στην παρούσα φάση για την Ελλάδα» η πλειονότητα (56%) τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Οι αρνήσεις στο ενδεχόμενο «εξόδου από την ευρωζώνη» υπερτερούν, ακόμα και μεταξύ των νέων (ηλικίες 17 έως 29 ετών), αλλά και αυτών που είχαν ψηφίσει «Όχι» στο δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015! Οι θετικές απαντήσεις υπερτερούν μεταξύ των «Ανέργων» και των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ.

• Διάχυτη (63%) είναι η ανησυχία για πιθανές περιπέτειες της ελληνικής οικονομίας, αν η διαπραγμάτευση καθυστερήσει περαιτέρω.

• Αρνητικά απαντούν ακριβώς οι μισοί (50%) στο «αν η ΝΔ πρέπει να ψηφίσει τη συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση στην Βουλή». Μόνο μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ υπερτερούν οι θετικές απαντήσεις.

• Δεν «έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων» κρίνουν οι 2 στους 3 Έλληνες εκλογείς (66%).

• Σχεδόν διχασμένη αποτυπώνεται η κοινή γνώμη στο ερώτημα «αν οι δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας συντελούν στην αύξηση της έντασης με του Τούρκους», με κάπως περισσότερους (45%) να απαντούν αρνητικά.

• Η συντριπτική πλειονότητα (το 66% από το 80% που απαντά) δεν πιστεύει ότι αληθεύουν τα σενάρια που θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, να «φλερτάρει» στο παρασκήνιο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ποσοστό αυτών που απαντούν «Σίγουρα Ναι» είναι μόλις 4%!

• Στο ερώτημα «κατά πόσο μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα, με μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη» το 45% απαντά «ελάχιστα έως καθόλου», αλλά οι 4 στους 10 (38%) συμφωνούν ότι μπορεί να αλλάξουν (από «μέτρια» έως «πολύ»), κάτι που προσφέρει ένα περιθώριο πιθανής θετικής ψήφου στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μεγαλύτερο και από τη σημερινή πρόθεση ψήφου του κόμματός του!»

Ο Γιώργος Αράπογλου είναι Γενικός Διευθυντής της εταιρείας ερευνών PULSE RC, μέλος της ESOMAR και της Royal Statistical Society

Δείτε αποτελέσματα εδώ