Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ – Pulse RC – Οκτώβριος 2021: Αλλάζουν γνώμη οι αρνητές εμβολιασμού; Στο 12% η «ψαλίδα» ΝΔ–ΣΥΡΙΖΑ – Συντριπτικό «ναι» στην ελληνογαλλική συμφωνία (Πίνακες-ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ – Pulse RC – Οκτώβριος 2021: Αλλάζουν γνώμη οι αρνητές εμβολιασμού; Στο 12% η «ψαλίδα» ΝΔ–ΣΥΡΙΖΑ – Συντριπτικό «ναι» στην ελληνογαλλική συμφωνία (Πίνακες-ΒΙΝΤΕΟ) – Ερείσματα στην κοινή γνώμη εξακολουθούν να έχουν οι επιφυλάξεις για το εμβόλιο κατά του κορωνοΐου σύμφωνα με τα ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης του ΣΚΑΪ και της PULSE που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Σία Κοσιώνη.

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Αλλάζουν γνώμη οι αρνητές εμβολιασμού; Η δυσοίωνη απάντηση– Τα ευρήματα (πίνακες)

Σύμφωνα δε με την έρευνα, το 56% των πολιτών που δεν δέχονται να εμβολιαστούν απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθαρίζουν ότι τίποτε δεν πρόκειται να τους μεταπείσει. Πάντως, πάνω από επτά στους 10 πολίτες απαντούν ότι έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου.

Διαβάστε αναλυτικά τα ευρήματα της δημοσκόπησης 

Ειδικότερα, στην ερώτηση «έχετε κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό… ή πότε θα τον κάνετε;» το 73% των ερωτηθέντων απαντά ότι έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση, το 15% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ, το 7% απαντά ότι δεν έχει κάνει και δε θα κάνει, ενώ το 5% ότι δεν έχει, αλλά θα κάνει αργά ή γρήγορα. 

Όσον αφορά την ερώτηση ποιος τρόπος θα μπορούσε να πείσει –ίσως- περισσότερο όσους δεν εμβολιάζονται να εμβολιαστούν, μόλις το 1% απαντά η επιδείνωση των δεικτών της πανδημίας, 1% απαντά να το προτείνουν ιστοσελίδες ή μέσα που εμπιστεύονται, 8% να το προτείνουν άνθρωποι της θρησκείας που εμπιστεύονται, 5% περισσότερες διαβεβαιώσεις – μελέτες (αυθόρμητη απάντηση), 8% δηλώνει να είναι υποχρεωτικό στην εργασία τους, 6% «κάτι άλλο», ενώ το 56% των ερωτώμενων απαντά «τίποτα».

Αποκρυσταλλωμένη σε διψήφια ποσοστά είναι η διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ όπως καταδεικνύει η μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ και της PULSE που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Σία Κοσιώνη. Μάλιστα, στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις τα ποσοστά της μείζονος αντιπολίτευσης υποχωρούν οριακά (0,5%). Σε ό,τι αφορά το ΚΙΝΑΛ βλέπει ενίσχυση των ποσοστών του. 

Αναφορικά με τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με ΗΠΑ και Γαλλία, η μεγάλη πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της συνομολόγησής τους, ενώ ειδικά για τη συμφωνία Αθήνας – Παρισιού το ποσοστό είναι συντριπτικό (65% συνολικά). Κατόπιν αυτών, στην κοινή γνώμη για την Τουρκία και τα ελληνοτουρκικά παραμένει μεγάλη, αλλά καταγράφεται απτή υποχώρηση συγκριτικά με την έρευνα του Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε αναλυτικά τα ευρήματα της δημοσκόπησης 

Πάντως, σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, οι πολίτες στέλνουν μήνυμα για περισσότερα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και των ανατιμήσεων, καθώς συντριπτική πλειοψηφία εκτιμούν ότι χρειάζονται και άλλα μέτρα προστασίας των εισοδημάτων. 

Πρόθεση ψήφου: «Διψήφια» υπεροχή ΝΔ

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36,5% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 24,5%, το Κίνημα Αλλαγής 8,5%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση 4%, το ΜέΡΑ 25 συγκεντρώνει 3% ενώ οι Έλληνες 1,5%. 

Στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 34,5% (σταθερό από τη δημοσκόπηση Σεπτεμβρίου)  ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 23,5% (από 24% στη δημοσκόπηση Σεπτεμβρίου), το Κίνημα Αλλαγής 8% (από 6,5% στην προηγούμενη δημοσκόπηση), το ΚΚΕ 5% (από 6%), η Ελληνική Λύση 3,5% (από 4,5%), το ΜέΡΑ 25 συγκεντρώνει 3% (σταθερό) ενώ οι Έλληνες 1,5% (σταθερό). 

Καταλληλότερος πρωθυπουργός: Διαφορά 16%

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται και σε αυτή τη δημοσκόπηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 41% ενισχύοντας ελαφρά τα ποσοστά του από τη δημοσκόπηση Σεπτεμβρίου (40%), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κρίνεται ως ο καταλληλότερος πρωθυπουργός από το 25% των ερωτώμενων με ελαφριά υποχώρηση στα ποσοστά του (26%). Το 30% απαντά ότι κανένας από τους δυο δεν είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. 

Ακρίβεια: Χρειάζονται και άλλα μέτρα προστασίας

Στην ερώτηση πώς αξιολογούν τα κυβερνητικά μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από τις ανατιμήσεις το 40% συνολικά τα θεωρεί σίγουρα θετικά (14%) ή μάλλον θετικά (26%), ενώ το 42% σίγουρα αρνητικά (23%) ή μάλλον αρνητικά (19%). 

Όσον αφορά την ερώτηση αν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα προστασίας έναντι των αυξήσεων, το 86% των ερωτηθέντων συνολικά απαντά σίγουρα ναι (69%) και μάλλον ναι (17%). Το 4% συνολικά απαντά μάλλον όχι (3%) και σίγουρα όχι (1%). 

Ελληνοτουρκικά: H ανησυχία παραμένει μεγάλη, αλλά υποχωρεί

Ερωτηθέντες πόσο τους ανησυχεί η στάση της Τουρκίας και τα ελληνοτουρκικά θέματα γενικότερα το 60% συνολικά (από 73% συνολικά στη δημοσκόπηση Σεπτεμβρίου) απαντά πολύ (34%) και αρκετά (26%), ένα 18% των πολιτών μέτρια (από 12%), ενώ το 14% συνολικά (από 7% στην προηγούμενη δημοσκόπηση)  λίγο (8%) και ελάχιστα έως καθόλου (6%). 

Ελληνογαλλική και ελληνοαμερικανική αμυντικές συμφωνίες

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: 12% η «ψαλίδα» ΝΔ–ΣΥΡΙΖΑ – Συντριπτικό «ναι» στην ελληνογαλλική συμφωνία (πίνακες)

Για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία το 65% των ερωτηθέντων συνολικά απαντά ότι την αξιολογεί σίγουρα θετικά (39%) ή μάλλον θετικά (26%), ενώ το 18% συνολικά μάλλον αρνητικά (10%) ή σίγουρα αρνητικά (8%). 

Ως προς την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία το 58% των ερωτηθέντων συνολικά την αξιολογεί σίγουρα θετικά ή μάλλον θετικά (από 29%), ενώ το 22% συνολικά αρνητικά (από 11%).  

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ – Pulse RC – Οκτώβριος 2021: Αλλάζουν γνώμη οι αρνητές εμβολιασμού; Στο 12% η «ψαλίδα» ΝΔ–ΣΥΡΙΖΑ – Συντριπτικό «ναι» στην ελληνογαλλική συμφωνία (Πίνακες-ΒΙΝΤΕΟ)

Ειδήσεις Βραδινό Δελτίο | Η μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ | 2/11/2021 (ΒΙΝΤΕΟ)

(πηγή skai.gr)