«Καθημερινή»: Η ταυτότητα των αρνητών του εμβολίου, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της PULSE

«Καθημερινή»: Η ταυτότητα των αρνητών του εμβολίου, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της PULSE – Στην προ COVID-19 εποχή, η κομματική προέλευση τωναναποφάσιστων αποτελούσε το βασικό πεδίο μελέτης των ερευνητών, καθώς, ειδικά σε αμφίρροπες μάχες, η λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» των μετρήσεων έκρινε το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στη νέα πραγματικότητα του κορωνοϊού, οι αρνητές του εμβολίου έχουν κινητοποιήσει τους δημοσκόπους για να δουν πού ανήκουν. Το τοπίο είναι θολό, καθώς τα κόμματα, σχεδόν στο σύνολό τους, έχουν καταδικάσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα και δεν είναι καθόλου εύκολο να μετρηθούν τα «ανεπίσημα χάδια» που γίνονται στους αρνητές του εμβολίου.

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse, για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, «σίγουρα όχι ή μάλλον όχι» στο εμβόλιο δήλωσε το 30% των ερωτηθέντων. Αυτός είναι ο μέσος όρος που προκύπτει με βάση και τις υπόλοιπες μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί πρόσφατα (MRB 37,7%, Metron Analysis 41%, Interview 23,7%). Ποια είναι, όμως, η ταυτότητα όσων θα αρνηθούν από τον Ιανουάριο να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τον κορωνοϊό;

Η «γκρίζα ζώνη»

Μιλώντας στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της Pulse, Γιώργος Αράπογλου, εξήγησε πως η «γκρίζα ζώνη» (αναποφάσιστοι και όσοι δηλώνουν πως επιλέγουν άκυρο ή αποχή) που αποτυπώνεται στην πρόθεση ψήφου, στην πλειοψηφία της, συμπληρώνεται από άτομα που εμφανίζονται πολύ διστακτικά στον εμβολιασμό. Υπενθυμίζεται πως η «γκρίζα ζώνη» προέρχεται κατά το ήμισυ και άνω από τα τρία πρώτα κόμματα, κατά το 1/3 από όσους παραδοσιακά απέχουν (λευκό ή άκυρο επίσης) και κατά περίπου 15% από τους μικρότερους σχηματισμούς.

Σύμφωνα με στοιχεία που επίσης δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, «όχι» στο εμβόλιο (άνω του 40%) δηλώνουν και οι πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Οι γυναίκες εμφανίζονται πιο επιφυλακτικές από τους άνδρες, ενώ λίγο πάνω από το 30% των ερωτηθέντων εμφανίζει σκεπτικισμό στην περιφέρεια και κάτω από το 30% όσων μένουν στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Οσον αφορά τα κόμματα, από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, περίπου το 20% δηλώνει προβληματισμό ως προς το εμβόλιο. Αυτό το ποσοστό πέφτει λίγες μονάδες ακόμα στο ΚΙΝΑΛ και ανεβαίνει στο 34% στον ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση την ηλικία

Η μελέτη με βάση την ηλικία των πολιτών που εμφανίζονται αρνητικοί ως προς το εμβόλιο παρουσιάζει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στη δημοσκόπηση της Pulse, το 51% μεταξύ 17-29 ετών έχει δηλώσει «σίγουρα όχι ή μάλλον όχι» πως δεν θα κάνει το εμβόλιο. Είναι γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα πλεονέκτημα να απευθυνθεί στον νεαρότερο πληθυσμό, ειδικά μέσω των social media, όπου το συγκεκριμένο κίνημα αποκτά συνεχώς νέους οπαδούς.

Ο πρωθυπουργός…

«Καθημερινή»: Η ταυτότητα των αρνητών του εμβολίου, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της PULSE

Διαβάστε ολόκληρο το ενδιαφέρον άρθρο του Αντώνη Αντζολέτου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» (10/12/2020) πατώντας εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ – Pulse RC – Νοέμβριος 2020: Το 76% ζητά παράταση lockdown - 3 στους 10 δεν θα κάνουν εμβόλιο - 17% μπροστά η ΝΔ (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ – Pulse RC – Νοέμβριος 2020: Το 76% ζητά παράταση lockdown – 3 στους 10 δεν θα κάνουν εμβόλιο – 17% μπροστά η ΝΔ (ΒΙΝΤΕΟ)