Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ – Pulse RC – Μάιος 2020: Οι Έλληνες φοβούνται περισσότερο την κρίση από τον κορωνοϊό – Πρόθεση ψήφου (γραφήματα-ΒΙΝΤΕΟ)
Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ – Pulse RC – Μάιος 2020: Οι Έλληνες φοβούνται περισσότερο την κρίση από τον κορωνοϊό – Πρόθεση ψήφου (γραφήματα-ΒΙΝΤΕΟ) – Οι συνέπειες της σοβαρής οικονομικής κρίσης που προέκυψε από την πανδημία του νέου κορωνοϊού φαίνεται ότι διασπείρουν περισσότερο φόβο στην κοινή γνώμη από τη διασπορά του ιού, με τους πολίτες να ανησυχούν ιδιαίτερα για την “επόμενη μέρα“, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της PULSE για τον ΣΚΑΪ που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη.
Διαβάστε αναλυτικά όλα τα ευρήματα της έρευνας
Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και των μέτρων στην οικογένεια τους επόμενους μήνες
Ειδικότερα, στην ερώτηση πώς θα επηρεάσουν οι επιπτώσεις της πανδημίας και των μέτρων την οικονομική κατάσταση της οικογένειας τους τους προσεχείς μήνες το 66% των ερωτώμενων συνολικά εκτιμά αρκετά (32%) έως πολύ (34%), το 15% μέτρια, και το 13% λίγο (8%) και ελάχιστα έως καθόλου (5%). 6% των ερωτηθέντων δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ. Συγκριτικά, στην έρευνα Απριλίου συνολικά 63% είχε απαντήσει αρκετά (24%) έως πολύ (29%), 19% των ερωτώμενων είχε απαντήσει μέτρια, ενώ το 23% αθροιστικά είχε απαντήσει λίγο (12%) και ελάχιστα έως καθόλου (11%). Επίσης 5% των ερωτηθέντων είχε δηλώσει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.
Παραμένει σε υψηλά επίπεδα η ανησυχία
Στην ερώτηση για το πόσο ανησυχούν από τη νόσο στη χώρα μας το 63% των ερωτώμενων συνολικά απαντά αρκετά (30%) έως πολύ (33%), το 20% μέτρια, και το 13% λίγο (6%) και ελάχιστα έως καθόλου (7%). 4% των ερωτηθέντων δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ. Συγκριτικά, στην έρευνα Απριλίου συνολικά 78% είχε απαντήσει αρκετά (35%) έως πολύ (43%), 12% των ερωτώμενων είχε απαντήσει μέτρια, ενώ το 7% αθροιστικά είχε απαντήσει λίγο (3%) και ελάχιστα έως καθόλου (4%). 3% των ερωτηθέντων δήλωνε δεν γνωρίζω/δεν απαντώ. Στη σφυγμομέτρηση Μαρτίου συνολικά 42% είχε απαντήσει ότι ανησυχεί αρκετά έως πολύ από την πανδημία, 26% μέτρια και 26% ελάχιστα έως καθόλου.
“Xάσμα” γενεών
Στα ευρήματα της δημοσκόπησης είναι ευκρινές πως, όπως είναι φυσιολογικό, κάθε ηλικιακή ομάδα έχει διαφορετικές προτεραιότητες. Είναι ενδεικτικό ότι περίπου επτά στους δέκα ηλικιωμένους (72%) δηλώνει ότι ανησυχεί αρκετά έως πολύ από τις επιπτώσεις της νόσου στην υγεία, ενώ στους νέους περίπου το ίδιο ποσοστό (73% των ερωτώμενων) δίνει έμφαση στα οικονομικά, δηλαδή ανησυχεί ότι η πανδημία και τα μέτρα θα επηρεάσουν αρκετά έως πολύ την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους το επόμενο διάστημα.
Η ανησυχία για τον κορωνοϊό ανά ηλικιακή ομάδα
Στις ηλικίες 17 με 29 ετών το 58% των ερωτώμενων δηλώνει ότι ανησυχεί αρκετά έως πολύ, το 23% μέτρια, το 15% του δείγματος λίγο και ελάχιστα έως και καθόλου, ενώ το 4% των ερωτηθέντων δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.
Στις ηλικίες 30 έως 44 ετών το 55% των ερωτώμενων δηλώνει ότι ανησυχεί αρκετά έως πολύ, το 22% μέτρια, το 16% λίγο και ελάχιστα έως και καθόλου, ενώ το 7% των ερωτηθέντων δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.
Στις ηλικίες 45 έως 59 ετών το 64% των ερωτώμενων δηλώνει ότι ανησυχεί αρκετά έως πολύ, το 19% απαντά ότι ανησυχεί μέτρια, το 13% λίγο και ελάχιστα έως και καθόλου, ενώ το 4% δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.
Στις ηλικίες 60 ετών και άνω, το 72% των ερωτώμενων δηλώνει ότι ανησυχεί αρκετά έως πολύ, το 16% μέτρια, το 9% του δείγματος λίγο και ελάχιστα έως και καθόλου, ενώ το 3% των ερωτώμενων δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.
Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και των μέτρων στην οικογένεια
Στην ερώτηση πώς έχουν επηρεάσει οι επιπτώσεις της πανδημίας και των μέτρων την οικονομική κατάσταση της οικογένειας τους το 53% των ερωτώμενων συνολικά απαντά αρκετά (24%) έως πολύ (29%), το 19% μέτρια, και το 23% λίγο (12%) και ελάχιστα έως καθόλου (11%). 5% των ερωτηθέντων δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ. Συγκριτικά, στην έρευνα Απριλίου συνολικά 57% είχε απαντήσει αρκετά (24%) έως πολύ (33%), 18% των ερωτώμενων είχε απαντήσει μέτρια, ενώ το 20% αθροιστικά είχε απαντήσει λίγο (9%) και ελάχιστα έως καθόλου (11%). Επίσης 5% των ερωτηθέντων είχε δηλώσει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.
Οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού και των μέτρων ανά ηλικιακή ομάδα
Στις ηλικίες 17 με 29 ετών το 46% των ερωτώμενων δηλώνει ότι η πανδημία και τα μέτρα έχουν επηρεάσει αρκετά έως πολύ την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους, το 23% μέτρια, το 26% του δείγματος λίγο και ελάχιστα έως και καθόλου, ενώ το 5% των ερωτηθέντων δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.
Στις ηλικίες 30 έως 44 ετών το 57% των ερωτώμενων δηλώνει ότι η πανδημία και τα μέτρα τους έχουν επηρεάσει αρκετά έως πολύ οικονομικά, το 14% μέτρια, το 22% λίγο και ελάχιστα έως και καθόλου, ενώ το 7% των ερωτηθέντων δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.
Στις ηλικίες 45 έως 59 ετών το 57% των ερωτώμενων δηλώνει ότι η πανδημία και τα μέτρα τους έχουν επηρεάσει αρκετά έως πολύ οικονομικά, το 14% απαντά μέτρια, το 21% λίγο και ελάχιστα έως και καθόλου, ενώ το 4% δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.
Στις ηλικίες 60 ετών και άνω, το 49% των ερωτώμενων δηλώνει ότι η πανδημία και τα μέτρα τους έχουν επηρεάσει αρκετά έως πολύ οικονομικά, το 24% μέτρια, το 23% του δείγματος λίγο και ελάχιστα έως και καθόλου, ενώ το 4% των ερωτώμενων δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.
Οι εκτιμήσεις για οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού και των μέτρων το προσεχές διάστημα ανά ηλικιακή ομάδα
Στις ηλικίες 17 με 29 ετών το 73% των ερωτώμενων εκτιμά ότι η πανδημία και τα μέτρα θα επηρεάσουν αρκετά έως πολύ την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους τους προσεχείς μήνες, μόλις το 2% μέτρια, το 20% του δείγματος λίγο και ελάχιστα έως και καθόλου, ενώ το 5% των ερωτηθέντων δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.
Στις ηλικίες 30 έως 44 ετών το 68% των ερωτώμενων δηλώνει η νόσος και τα μέτρα θα επηρεάσουν αρκετά έως πολύ την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους τους προσεχείς μήνες, το 15% μέτρια, το 8% λίγο και ελάχιστα έως και καθόλου, ενώ το 9% των ερωτηθέντων δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.
Στις ηλικίες 45 έως 59 ετών το 66% των ερωτώμενων δηλώνει ότι η πανδημία και τα μέτρα θα τους επηρεάσουν αρκετά έως πολύ οικονομικά τους προσεχείς μήνες, το 17% απαντά μέτρια, το 12% λίγο και ελάχιστα έως και καθόλου, ενώ το 5% δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.
Στις ηλικίες 60 ετών και άνω, το 57% των ερωτώμενων δηλώνει ότι η πανδημία και τα μέτρα θα τους επηρεάσουν αρκετά έως πολύ οικονομικά το προσεχές διάστημα, το 23% μέτρια, το 14% του δείγματος λίγο και ελάχιστα έως και καθόλου, ενώ το 6% των ερωτώμενων δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.
Πόσο θα εφαρμόζουν οι περισσότεροι συμπολίτες τις νέες οδηγίες προφύλαξης
Στην ερώτηση κατά πόσο θα εφαρμόζουν οι περισσότεροι συμπολίτες τις νέες οδηγίες προφύλαξης μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων το 44% συνολικά απαντά από αρκετά (8%) έως πολύ (36%), το 34% εκτιμά μέτρια, το 17% συνολικά από ελάχιστα έως καθόλου (7%) έως λίγο (10%). Δεν ξέρω/δεν απαντώ δηλώνει το 5%.
Πόσο θα εφαρμόζουν οι περισσότεροι συμπολίτες τις νέες οδηγίες προφύλαξης ανά ηλικιακή ομάδα
Στις ηλικίες 17 με 29 ετών, το 39% εκτιμά ότι οι περισσότεροι συμπολίτες μας θα εφαρμόζουν τις νέες οδηγίες, το 25% εκτιμά μέτρια, το 32% λίγο, ελάχιστα έως καθόλου. 4% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.
Στις ηλικίες 30 έως 44 ετών, το 38% εκτιμά ότι οι περισσότεροι συμπολίτες μας θα εφαρμόζουν τις νέες οδηγίες, το 38% εκτιμά μέτρια, το 16% λίγο, ελάχιστα έως καθόλου. 8% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.
Στις ηλικίες 45 με 59 ετών, το 47% εκτιμά ότι οι περισσότεροι συμπολίτες μας θα εφαρμόζουν τις νέες οδηγίες, το 34% εκτιμά μέτρια, το 14% λίγο, ελάχιστα έως καθόλου. 5% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.
Στις ηλικίες 60 χρόνων και άνω, το 51% εκτιμά ότι οι περισσότεροι συμπολίτες μας θα εφαρμόζουν τις νέες οδηγίες, το 35% εκτιμά μέτρια, το 9% λίγο, ελάχιστα έως καθόλου. 5% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.
Πρόθεση ψήφου: 20,5% η ψαλίδα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ με ώθηση τα μέτρα για κορωνοϊό
Την επιδοκιμασία της κοινής γνώμης στα κυβερνητικά μέτρα για τη αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού αποτυπώνει η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου που φθάνει το 20,5% σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης Μαΐου της PULSE για τον ΣΚΑΪ. Με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη, τα κυβερνητικά μέτρα τυγχάνουν ευρείας αποδοχής, πέραν των κομματικών “στεγανών” της ΝΔ.
Πρόθεση ψήφου
Αυτό προκύπτει τόσο στη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όσο και στα ποσοστά καταλληλότητας του πρωθυπουργού με τη διαφορά να ανέρχεται στο 28%. Η ΝΔ υπολείπεται μόνο από το “ταβάνι” της αμέσως προηγούμενης δημοσκόπησης οπότε χάνει ποσοστό 2,5% ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάνει 2%. Η αξιωματική αντιπολίτευση όμως δεν κατορθώνει να επωφεληθεί της ελαφριάς πτώσης του κυβερνώντος κόμματος στην πρόθεση ψήφου, καθότι παραμένει στα ίδια ποσοστά, ενώ ο κ. Τσίπρας στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό κερδίζει 1%.
Συγκεκριμένα, σε ενδεχόμενο εθνικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή η ΝΔ συγκεντρώνει 42,5% έναντι 45% στην προηγούμενη δημοσκόπηση, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο 22% (“ψαλίδα” 20,5% με ΝΔ), το Κίνημα Αλλαγής καταγράφει 6% (έναντι 5,5%), το ΚΚΕ 5,5% (έναντι 5%), η Ελληνική Λύση 4% (έναντι 4,5%), ενώ το ΜέΡΑ 25 παραμένει στο 2,5% κάτω από το “κατώφλι” του 3%, 1,5% συγκεντρώνει η ΧΑ(από 1%), 4,5% θα ψήφιζε άλλο κόμμα (έναντι 4%), 3,5% συγκεντρώνει το λευκό/άκυρο/αποχή (από 2,5%), στο 8% παραμένουν οι αναποφάσιστοι/δεν απαντώ.
Kαταλληλότερος για πρωθυπουργός
Στην ερώτηση ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός το 51% των ερωτηθέντων απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης (έναντι 53% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση) ενώ το 23% ο Αλέξης Τσίπρας (έναντι 22%), με τη διαφορά μεταξύ των δύο ανδρών να βρίσκεται στο 28%. 22% απαντά κανένας από τους δυο, έναντι 20% στην προηγούμενη έρευνα. 4% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ (5%).
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτυγχάνει τη δεύτερη καλύτερη δημοσκοπική “επίδοση” στα ποσοστά καταλληλότητας από τον Ιανουάριο του 2019 (με πρώτη το 53% της αμέσως προηγούμενης), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας τη δεύτερη χειρότερη (με πρώτη το 22% και πάλι της αμέσως προηγούμενης έρευνας).
Θετική αποτίμηση για τις κυβερνητικές ενέργειες
Το 75% συνολικά αξιολογεί μάλλον θετικά (28%) έως σίγουρα θετικά (47%) τις κυβερνητικές αποφάσεις και ενέργειες αντιμετώπισης του κορωνοϊού, ενώ το 20% συνολικά τις αξιολογεί σίγουρα αρνητικά (8%) έως μάλλον αρνητικά (12%). 5% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.
Αξιολόγηση της κυβέρνησης στην πανδημία σε εκλογείς ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ
Το 92% των εκλογέων της ΝΔ αξιολογεί μάλλον έως σίγουρα θετικά τα κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, ενώ το 5% τα αποτιμά μάλλον έως σίγουρα αρνητικά. 3% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.
Το 64% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογεί μάλλον έως σίγουρα θετικά τα κυβερνητικά μέτρα για τον κορωνοϊό, ενώ το 31% μάλλον έως σίγουρα αρνητικά. 5% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.
Το 90% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής αξιολογεί μάλλον έως σίγουρα θετικά τα κυβερνητικά μέτρα για τον ιό, ενώ το 7% τα θεωρεί μάλλον έως σίγουρα αρνητικά. 3% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.
Αξιολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πανδημία του νέου κορωνοϊού
Το 44% συνολικά αξιολογεί μάλλον θετικά (26%) έως σίγουρα θετικά (18%) τη στάση και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην πανδημία, ενώ το 50% συνολικά τις αξιολογεί σίγουρα αρνητικά (24%) έως μάλλον αρνητικά (26%). 6% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.
Αξιολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πανδημία σε ψηφοφόρους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ
Το 32% των εκλογέων της ΝΔ αξιολογεί μάλλον έως σίγουρα θετικά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενώ το 64% τα αποτιμά μάλλον έως σίγουρα αρνητικά. 4% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.
Το 78% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογεί μάλλον έως σίγουρα θετικά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον κορωνοϊό, ενώ το 18% μάλλον έως σίγουρα αρνητικά. 4% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.
Το 23% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής αξιολογεί μάλλον έως σίγουρα θετικά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τον ιό, ενώ το 71% τα θεωρεί μάλλον έως σίγουρα αρνητικά. 6% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.
Αξιολόγηση χαλάρωσης περιοριστικών μέτρων
Το 11% των ψηφοφόρων της ΝΔ εκτιμούν ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού έγινε νωρίτερα απ’ ό,τι έπρεπε, το 76% την κατάλληλη στιγμή, ενώ το 6% αργότερα απ’ ό,τι έπρεπε. 7% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.
Το 23% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων έγινε νωρίτερα απ’ ό,τι έπρεπε, το 52% την κατάλληλη στιγμή, ενώ το 18% αργότερα απ’ ό,τι έπρεπε. 7% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.
Το 6% των εκλογέων του Κινήματος Αλλαγής εκτιμούν ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων έγινε νωρίτερα απ’ ό,τι έπρεπε, το 78% την κατάλληλη στιγμή, ενώ το 7% αργότερα απ’ ό,τι έπρεπε. 9% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.
Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ – Pulse RC – Μάιος 2020: Οι Έλληνες φοβούνται περισσότερο την κρίση από τον κορωνοϊό – Πρόθεση ψήφου (γραφήματα-ΒΙΝΤΕΟ)
Ειδήσεις Βραδινό Δελτίο | Η μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ | 07/05/2020
(πηγή skai.gr)
Διαβάστε επίσης:
ΣΚΑΪ-PULSE: Πρώτη δημοσκόπηση μετά τη χαλάρωση των μέτρων για κορωνοϊό