Έρευνα Καθημερινή – PULSE: Τι πιστεύουν οι Eλληνες για ξένους ηγέτες και χώρες (γραφήματα)

PULSE-«Καθημερινή»: Τι πιστεύουν οι Eλληνες για ξένους ηγέτες και χώρες
PULSE-«Καθημερινή»: Τι πιστεύουν οι Eλληνες για ξένους ηγέτες και χώρες – Ο Φιλαδελφειώτης γενικός διευθυντής της PULSE (Παλς) RC κ. Γιώργος Αράπογλου* αναλύει και σχολιάζει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» τα πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα της πρόσφατης, ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσας δημοσκόπησης:

«Η εσωτερική επικαιρότητα, η πολιτική σκηνή της χώρας μας και οι Ελληνες πρωταγωνιστές της απασχολούν τις πολιτικές έρευνες και τις δημοσκοπήσεις, σχεδόν κατά αποκλειστικότητα. Στις λίγες φορές που δίνεται η ευκαιρία να διερευνηθούν πρόσωπα και θέματα από τον διεθνή χώρο και οι απόψεις των συμπολιτών μας γι’ αυτά, το αποτέλεσμα προκύπτει πάντα ενδιαφέρον. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η μεγάλη έρευνα της PULSE (Παλς) RC για την «Καθημερινή» της Κυριακής που κατέγραψε το πώς αξιολογούμε έξι χώρες, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους ηγέτες τους, όσον αφορά τη στάση τους σήμερα απέναντι στην Ελλάδα.

Κάθε δημοσκόπηση αποτελεί αποτύπωση των διαθέσεων της κοινωνίας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και για τα επιλεγμένα ερωτήματα που υποβλήθηκαν. Γι’ αυτό και δεν εκπλήσσουν η χαμηλή αξιολόγηση της γείτονος Τουρκίας, με μονοψήφιο ποσοστό θετικών απαντήσεων ή οι μέτριες αξιολογήσεις της Γερμανίας και της Ρωσίας – αρκεί να θυμηθούμε τις πρώτες ειδήσεις των τελευταίων μηνών. Ούτε η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο μέσον της κατάταξης προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, με αξιόλογο ποσοστό θετικών απαντήσεων αλλά με περισσότερες αρνητικές απόψεις…









Αξίζει να σταθούμε λίγο παραπάνω στην κορυφή. Η παραδοσιακά σύμμαχος Γαλλία καταλαμβάνει την πρώτη θέση, με τους έξι στους δέκα Ελληνες να αξιολογούν θετικά τη στάση της σήμερα απέναντι στην Ελλάδα. Την ακολουθεί με ευδιάκριτη διαφορά η (με μεγάλες επενδύσεις και χωρίς «αιχμές» για εμάς) Κίνα. Την τριάδα των χωρών με θετικό ισοζύγιο αξιολόγησης συμπληρώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με 49%!

Εχουμε ξαναδεί στο πρόσφατο παρελθόν υψηλά ποσοστά στη χώρα μας για τις ΗΠΑ και οι σχετικοί δείκτες χαρακτηρίζονται από αξιόλογη διακύμανση διαχρονικά (έστω σε παραπλήσια ερωτήματα και σε όχι απολύτως συγκρίσιμες έρευνες, π.χ. Pew Research Center: «Δημοτικότητα ΗΠΑ 2017» – 43%, «Δημοτικότητα ΗΠΑ 2018» – 36%, «Προτιμητέα παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη ΗΠΑ 2018» – 46%). Επίσης, πρόσφατη είναι η Διεθνής Εκθεση της Θεσσαλονίκης, όπου οι ΗΠΑ αποτέλεσαν την τιμώμενη χώρα με ιδιαίτερη προβολή και σημαντική παρουσία Αμερικανών εκπροσώπων. Ακόμα όμως κι έτσι, το συγκεκριμένο αποτέλεσμα είναι ένα από τα καλύτερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας τη χαμηλή επίδοση του σημερινού προέδρου τους. Ο Ντόναλντ Τραμπ στο ερώτημα δημοτικότητας, συγκεντρώνει 27%, μπροστά μόνο από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν…

Από τους υπόλοιπους ηγέτες που μετρήθηκαν, μέτρια ποσοστά συγκεντρώνουν η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Κινέζος πρόεδρος. Ο Σι Τζινπίνγκ, πάντως, διαθέτει θετικό ισοζύγιο με ελάχιστες αρνητικές απόψεις. Η θέση του οφείλεται κυρίως στη χαμηλή αναγνωρισιμότητα: οι μισοί δεν τον γνωρίζουν, δεν έχουν άποψη ή δεν απάντησαν.









Αξιοσημείωτες είναι οι επιδόσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Και οι δύο συγκεντρώνουν πάνω από 40%, υπερτερώντας των αξιολογήσεων της Ε.Ε. και της Ρωσίας αντιστοίχως.

Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος «φιγουράρει» στην πρώτη θέση με το θετικότερο ισοζύγιο απόψεων και υψηλή αποδοχή από την πλειονότητα! Διατηρεί δε την πρωτοκαθεδρία σε όλες τις υποομάδες του πληθυσμού, όπως αυτό αποτυπώνεται στις υποαναλύσεις ανά φύλο, ηλικία ή εκλογική συμπεριφορά, που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και είναι εξίσου αποκαλυπτικές.

PULSE-«Καθημερινή»: Τι πιστεύουν οι Eλληνες για ξένους ηγέτες και χώρες (γραφήματα)

* Ο κ. Γιώργος Αράπογλου είναι γενικός διευθυντής της Pulse RC