Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ – PULSE – Μάϊος 2023 (2η έρευνα): 6,5 μονάδες μπροστά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Ενισχύεται η προτίμηση για αυτοδύναμη κυβέρνηση

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ – PULSE – Μάϊος 2023 (2η έρευνα) – Στις 6,5 ποσοστιαίες μονάδες βρίσκεται η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της PULSE που παρουσιάσθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη. Παράλληλα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, βελτιωμένοι για τη ΝΔ εμφανίζονται δείκτες όπως αυτός της παράστασης νίκης, ενώ ενισχυμένος εμφανίζεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού το 39% των ερωτηθέντων απαντά ότι καλύτερο μετά τις εκλογές θα ήταν μια κυβέρνηση με εκείνον πρωθυπουργό, έναντι 38% στη δημοσκόπηση που είχε γίνει στις αρχές του Μαΐου.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την έρευνα

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse, η ΝΔ με αναγωγή επί των εγκύρων λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου  33%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,5%, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ 9%, το ΚΚΕ 6%, στο 3,5% είναι η Ελληνική Λύση, στο 4% το ΜέΡΑ25 και ακολουθούν με 1,5% η Πλεύση Ελευθερίας, αλλά και η Εθνική Δημιουργία και στο 2% η ΝΙΚΗ. Οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 9%, ενώ μικρότερα κόμματα επιλέγει το 4% των ερωτηθέντων.Unmute

Πρόθεση με αναγωγή επί των εγκύρων
πρόθεση ψήφου όλες οι απαντήσεις
πρόθεση ψήφου διαχρονικά

Κυβέρνηση συνεργασίας πάση θυσία θέλουν περίπου 1 στους 5 πολίτες (19), ενώ νέες εκλογές μετά από προσπάθεια για συνεργασία (37%) ή νέες εκλογές το συντομότερο (36%) θεωρεί καλύτερο η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων. 

κυβέρνηση συνεργασίας


Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κερδίσει από μισή μονάδα σε σχέση με τη δημοσκόπηση στις 7 Μαΐου με τη μεταξύ τους διαφορά να παραμένει σταθερή, πάντα στον δείκτη της πρόθεσης ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων. 


Στην ερώτηση μετά τις εκλογές τί θα ήταν καλύτερο, οι πολίτες απαντούν:
Κυβέρνηση με πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη 39
Κυβέρνηση με πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα 27
Κυβέρνηση με την πρόταση Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό 8
Κανένας, τίποτα από τα παραπάνω 20.
Δεν ξέρω/ δεν απαντώ είπε το 6% των ερωτηθέντων

καταλληλότερος

Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης και την ερώτηση «ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε, ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα βγει πρώτο», το 59% απαντά η ΝΔ (έναντι 57% στις αρχές του μήνα), το 27% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ (έναντι 28% στις αρχές του μήνα), άλλο κόμμα λέει το 5%, ενώ δεν ξέρω/δεν απαντώ λέει το 9% των ερωτηθέντων. Σημειώνεται ότι η διαφορά ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης βρίσκεται στις 32 ποσοστιαίες μονάδες. 

Παράσταση νίκης


Σε ό,τι αφορά τη δομή της επόμενης κυβέρνησης το 41% απαντά αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ (34%) ή συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ (75). Το 31% απαντά αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (14%) ή συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (17%). Το 7% λέει «ναι» σε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού (με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ κ.α.), το 13% επιλέγει «κάποιον άλλο», ενώ το 8% δεν απαντά. 

επόμενη κυβέρνηση


Η δημοσκόπηση περιλαμβάνει σενάριο κατανομής των αναποφάσιστων, αλλά και  σενάριο κατανομής εδρών με έξι κόμματα εντός βουλής και 9,5% εκτός βουλής, όπως φαίνεται στους πίνακες που ακολουθούν:

σενάριο αναποφάσιστοι
σενάριο- έδρες

Δείτε ΕΔΩολόκληρη την έρευνα

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ – PULSE – Μάϊος 2023 (2η έρευνα)

Ειδήσεις Βραδινό Δελτίο | Η μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ | 19/05/2023 – (ΒΙΝΤΕΟ)

(πηγή: skai.gr)