Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ – PULSE – Ιανουάριος 2023: 1ο μέρος – Στο 7,5% η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Πόσα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή, τι δείχνει για αυτοδυναμία

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ – PULSE – Ιανουάριος 2023: 1ο μέρος – Την πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση της PULSE για το 2023 παρουσίασε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη, με τη Νέα Δημοκρατία να διατηρεί σαφές προβάδισμα 7,5 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη το διάστημα από 19 έως 23 Ιανουαρίου, σε δείγμα 1.205 πολιτών, κάτι που σημαίνει ότι έχουν ληφθεί υπόψιν όλες οι τελευταίες εξελίξεις και ανακοινώσεις στο πολιτκό, κοινωνικό και οικονομικό πεδίο.

Στο σημερινό δελτίο παρουσιάστηκε το πρώτο μέρος της έρευνας, ενώ το δεύτερο θα παρουσιαστεί αύριο Τετάρτη.

Ένα στοιχείο της έρευνας που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα, είναι τα πέντε κόμματα που καλύπτουν το όριο του 3% για την είσοδό τους στη Βουλή, ενόψει της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης. Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση είναι τα πέντε κόμματα που συγκεντρώνουν ποσοστά άνω του 3%, ενώ στο όριο βρίσκεται το ΜέΡΑ25.  

Εκτός από τη διαφορά των 7,5 μονάδων μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διατηρείται στα ίδια επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, δείχνοντας ότι η πολιτική της αντιπολίτευσης που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποδίδει καρπούς, η δημοσκόπηση της Pulse αναδεικνύει και ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο: Την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης αναδεικνύεται καταλληλότερος τόσο για πρωθυπουργός, όσο και ως εκφραστής του κεντρώου χώρου, έναντι του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Ανδρουλάκη. Επίσης, η έρευνα έδειξε την προτίμηση των πολιτών στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να έχει μία δεύτερη ευκαιρία για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Δημοσκόπηση
Δημοσκόπηση ΣΚΑΙ
Δημοσκόπηση ΣΚΑΙ
Δημοσκόπηση ΣΚΑΙ
Δημοσκόπηση ΣΚΑΙ

Αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας

Όσον αφορά στις προτιμήσεις των πολιτών για αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας, τα ποσοστά παραμένουν μοιρασμένα. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία δείχνει να έχει το προβάδισμα στις προτιμήσεις, σε όλα τα πιθανά σενάρια.

Πιο συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των πολιτών τόσο για αυτοδύναμη κυβέρνηση (σε ποσοστό 31%), όσο και για κυβέρνηση συνεργασίας (σε ποσοστό συνολικά 42%). Ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται και στις δύο κατηγορίες, με ποσοστά 12% και 30% αντίστοιχα.

Δημοσκόπηση ΣΚΑΙ

Πέντε κόμματα στη Βουλή – Στο 7,5% η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ

Όσον αφορά στα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία έχει το προβάδισμα με ποσοστό 33,5%, έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ, στην αναγωγή επί των εγκύρων. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί στην 3η θέση με ποσοστό 11%, ενώ στη Βουλή μπαίνουν το ΚΚΕ με 6% και η Ελληνική Λύση με 4%. Οριακά κάτω από το 3% βρίσκεται το ΜέΡΑ25, με 2,5%.

Δημοσκόπηση ΣΚΑΙ
Δημοσκόπηση ΣΚΑΙ
Δημοσκόπηση ΣΚΑΙ
Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ – PULSE – Ιανουάριος 2023: 1ο μέρος

Ειδήσεις Βραδινό Δελτίο | Η μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ (1ο μέρος) | 24/12/2023 – (ΒΙΝΤΕΟ)

(Πηγή: skai.gr)

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ – PULSE – Ιανουάριος 2023: 2ο μέρος – Όλα τα σενάρια για τις εκλογές – Η κατανομή των εδρών με απλή και ενισχυμένη αναλογική