Μεγάλη έρευνα Ε.Ε.Α. – PULSE: Τι προβληματίζει επιχειρήσεις και καταναλωτές (γραφήματα-ΒΙΝΤΕΟ)

Μεγάλη έρευνα Ε.Ε.Α. – PULSE: Τι προβληματίζει επιχειρήσεις και καταναλωτές (γραφήματα-ΒΙΝΤΕΟ) – Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών παρουσιάζει τη νέα μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό του η PULSE RC, προκειμένου να υπάρχει μία ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση στην αγορά.

Για τα ευρήματα της έρευνας ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σημειώνει:

«H έρευνα αυτή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντίληψη της κατάστασης στην αγορά και να συμβάλει στην υιοθέτηση των κατάλληλων μέτρων προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα. Ειδικότερα, φαίνεται ότι το κόστος της ενέργειας συνεχίζει και απασχολεί σε σημαντικό ποσοστό τους ερωτηθέντες, που σημαίνει ότι χρειάζεται να ξαναδεί η Πολιτεία τα μέτρα στήριξης και ίσως να πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Σε πιο υψηλή θέση σε σχέση με προηγούμενη έρευνα είναι και ο προβληματισμός που εκφράζουν για την απόκτηση βασικών αγαθών, όπως τα τρόφιμα. Υπάρχουν επίσης ενδιαφέροντα ευρήματα, όπως η αλλαγή του δείκτη αισιοδοξίας/απαισιοδοξίας και η στάση των ερωτηθέντων απέναντι στο «καλάθι του νοικοκυριού».

Στόχος του Ε.Ε.Α. παραμένει η περαιτέρω στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, καθώς μόνο της ανάπτυξης των ΜμΕ μπορεί να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.»

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη δημοσκόπηση

Για τη νέα μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε η PULSE RC για λογαριασμό του Ε.Ε.Α., μίλησε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου ΑΘηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεδοσίου στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open (7/12/2022)

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου ανέφερε πως “ο δείκτης αισιοδοξίας είναι κατά 6 μονάδες μεγαλύτερος, αλλά το 58% των ερωτηθέντων δηλώνουν απαισιόδοξοι και το 49% ότι ανησυχούν για το μέλλον της εργασίας τους”.

Υπογράμμισε ακόμη, ότι σύμφωνα με την έρευνα, το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών έχει τεράστιο πρόβλημα με την ενέργεια, ενώ υψηλό είναι και το ποσοστό όσων αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αγορά καταναλωτικών αγαθών.

“Στις πολυκατοικίες πλέον ένας μεγάλος αριθμός πολιτών, δεν ανοίγει την κεντρική θέρμανση, ενώ όσοι έχουν δική τους θέρμανση την ανάβουν για λίγες ώρες”, σημείωσε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.

Αναφερόμενος στο “καλάθι του νοικοκυριού”, εξήγησε ότι το 44% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως το μέτρο αυτό της κυβέρνησης είναι προς λανθασμένη κατεύθυνση, το 10% προς σωστή κατεύθυνση, ενώ το 44% σημειώνει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν είναι αρκετό.

Μεγάλη έρευνα Ε.Ε.Α. – PULSE: Τι προβληματίζει επιχειρήσεις και καταναλωτές (γραφήματα-ΒΙΝΤΕΟ)

Ο ίδιος επισήμανε, παράλληλα, ότι με το “καλάθι του νοικοκυριού” στην ουσία στηρίζονται 5 αλυσίδες, ενώ “χτυπιούνται” ταυτόχρονα 50.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, εξήγησε ότι αυξάνεται η κατανάλωσή τους διότι είναι φθηνότερα από άλλα προϊόντα που καλύπτουν τις ίδιες ανάγκες.

Δείτε το βίντεο: