Site icon pulserc.gr

«Καθημερινή»: Το δύσκολο κατώφλι της αυτοδυναμίας… (με στοιχεία από τη δημοσκόπηση PULSE – ΣΚΑΪ)

«Καθημερινή»: Το δύσκολο κατώφλι της αυτοδυναμίας… (με στοιχεία από τη δημοσκόπηση PULSE – ΣΚΑΪ) – Εάν είχαμε εκλογές αυτές τις ημέρες και οι πολίτες ψήφιζαν με τις επιλογές που κάνουν όταν απαντούν στις δημοσκοπήσεις, χωρίς τη συνήθη πόλωση και συσπείρωση που παραδοσιακά καταγράφονται στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβερνητική πλειοψηφία; Η συζήτηση για τις προκλήσεις που διαμορφώνονται από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική, τις δυσκολίες για σχηματισμό κυβερνητικής πλειοψηφίας, επανέρχεται διαρκώς στο προσκήνιο. Ηταν, μάλιστα, ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στη δημόσια συζήτηση αμέσως μετά τη ΔΕΘ.

Από την εκτίμηση για την κατανομή εδρών με βάση το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα η εταιρεία PULSE για τον ΣΚΑΪ, προκύπτουν εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία τόσο για την εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική και το αποτέλεσμα εδρών που θα μπορούσε να προκύψει όσο και για μια επόμενη εκλογική αναμέτρηση, που, εφόσον γίνει, θα ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος ενισχυμένης αναλογικής με μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα.

Με βάση τα στοιχεία της δημοσκόπησης και τις πιθανότητες που θεωρούνται πιο ισχυρές, έγινε ανάλυση έξι διαφορετικών σεναρίων: πεντακομματικής, εξακομματικής και επτακομματικής Βουλής με απλή αναλογική και ενισχυμένη αναλογική. Να διευκρινιστεί ότι όλα τα σενάρια:

• Στηρίζονται στην «Πρόθεση ψήφου με αναγωγή» της πρόσφατης δημοσκόπησης της PULSE για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

• Πρόκειται περί απλών μαθηματικών υπολογισμών (με κάθε επιφύλαξη αριθμητικών σφαλμάτων) και όχι δημοσκοπικό αποτέλεσμα.

• Είναι σενάρια-υποθέσεις προς σχολιασμό και σε καμία περίπτωση πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος ή κατανομής εδρών.

• Η σειρά των κομμάτων αλλά και η επιλογή αυτών που περιλαμβάνονται σε κάθε σενάριο είναι απλώς ενδεικτικές, αφού με διαφορές ποσοστών της τάξεως του 1%-2% (και περιθώριο στατιστικού σφάλματος +/- 3%) εύκολα μπορεί να αλλάξουν τα κόμματα ή/και η σειρά τους.

• Δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν απόλυτα συμπεράσματα, αφού μικρές αλλαγές ποσοστών μπορεί να διαφοροποιήσουν (σε μεγάλο βαθμό) τα σενάρια.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της PULSEΓιώργος Αράπογλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

«Καθημερινή»: Το δύσκολο κατώφλι της αυτοδυναμίας… (με στοιχεία από τη δημοσκόπηση PULSE – ΣΚΑΪ)

(πηγή εφ. «Καθημερινή»)

Exit mobile version