Site icon pulserc.gr

Μεγάλη δημοσκόπηση της Pulse για το Action24Press: Πώς η ακρίβεια επηρεάζει τους πολίτες (γραφήματα-ΒΙΝΤΕΟ)

Μεγάλη δημοσκόπηση της PULSE για το Action24Press: Πώς η ακρίβεια επηρεάζει τους πολίτες – Σημαντικά είναι τα συμπεράσματα που εξάγονται από τη δημοσκόπηση της PULSE RC για το Action24Press, η οποία δημοσιεύεται στο Σαββατιάτικο φύλλο του εντύπου (28/05/2022). Πολίτες από όλη την Ελλάδα απαντούν σε ερωτήματα που κυριαρχούν στην καθημερινότητα τους. .

Γιώργος Αράπογλου: Πώς η ακρίβεια επηρεάζει τους πολίτες

Η «Πρόθεση Ψήφου» είναι ένας ενδιαφέρον πολιτικός δείκτης που αποτυπώνει τις στιγμιαίες προθέσεις του εκλογικού σώματος. Είναι όμως τα ειδικά ερωτήματα αυτά που μας επιτρέπουν να αντιληφθούμε καλύτερα τις διαθέσεις των ψηφοφόρων – και να τις εξηγήσουμε. Οι προβληματισμοί των πολιτών, οι απόψεις και οι αξιολογήσεις τους για θέματα της επικαιρότητας, για σοβαρά προβλήματα, για τις δράσεις της κυβέρνησης ή τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, έχουν την ίδια αξία με τους συνήθεις πολιτικούς δείκτες – αν όχι και μεγαλύτερη κάποιες στιγμές. Για αυτό και επιδιώξαμε, στην πανελλαδική έρευνα της Pulse RC για την Action24press και σε συνεργασία με τους ανθρώπους της εφημερίδας, να διερευνήσουμε, με ειδικά ερωτήματα, δύο σημαντικές ενότητες.

Η πρώτη είναι η Οικονομία. Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, των προϊόντων, των υπηρεσιών και γενικότερα τα οικονομικά ζητήματα είναι –με διαφορά– η κατηγορία θεμάτων που προβληματίζει σήμερα περισσότερο τους πολίτες της χώρας μας. Συμφωνούν σε αυτό σχεδόν όλες οι ομάδες πληθυσμού, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, κατηγορία απασχόλησης. Οι ανατιμήσεις, όχι μόνο ανησυχούν τους περισσότερους, αλλά επηρεάζουν ήδη και την καθημερινότητά τους αφού σε σημαντικό βαθμό (απάντηση: «πολύ»)…

Ακόμα ψηλότερα φθάνουν τα ποσοστά, αν προσθέσουμε και όσους απαντούν ότι έχουν περιορίσει τις αντίστοιχες δαπάνες τους «αρκετά»… Μια κυβέρνηση προφανώς δεν κρίνεται από τα προβλήματα και τις κρίσεις που συναντά στην πορεία της, αλλά από την προσπάθεια και τον τρόπο που τα αντιμετωπίζει. Ο στίβος της Οικονομίας παραμένει ο σημαντικότερος για το κυβερνών κόμμα, αλλά όχι ο μόνος…

Άλλη μια σημαντική έγνοια, είναι τα ασφαλιστικά θέματα, το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών για αυτά, η έγκαιρη έκδοση των εκκρεμών συντάξεων. Πρόκειται για μια ενότητα θεμάτων που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία σήμερα, σε ένα περιβάλλον οικονομικής πίεσης. Διχασμένο αποτυπώνεται το εκλογικό σώμα για το αν έχει βελτιωθεί η εξυπηρέτησή του από τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι καταφατικές απαντήσεις πάντως, συγκεντρώνουν αξιόλογο ποσοστό (45% στο σύνολο του δείγματος, 46% σε όσους έχουν ασφαλιστική σχέση με τον e – Ε.Φ.Κ.Α.) και υπερτερούν έστω οριακά των αρνητικών. Αντίστοιχη εικόνα αποτυπώνεται και στο ερώτημα για το αν έχουν αποδώσει τα μέτρα επιτάχυνσης της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων. Ακόμα και αν πριν από έναν χρόνο τα πράγματα ίσως ήταν χειρότερα, ακόμα και αν οι προσπάθειες βελτίωσης είναι υπαρκτές και αξιόλογες, προφανώς υπάρχει κι άλλος δρόμος μπροστά.

Εκεί που οι αξιολογήσεις δίνουν ένα ξεκάθαρα θετικό αποτέλεσμα είναι όσον αφορά το νέο θεσμό των εκπαιδευμένων και πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων, που αναλαμβάνουν την έκδοση των συντάξεων χωρίς κόστος για τους ασφαλισμένους. Το 62% του συνόλου του δείγματος και το 65% αυτών που έχουν ασφαλιστική σχέση με τον e – Ε.Φ.Κ.Α. κρίνουν ότι ο θεσμός αυτός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και σχεδόν αντίστοιχο ποσοστό θα επέλεγε να τον αξιοποιήσει για την έκδοση και της δικής του σύνταξης. Το ισοζύγιο των απαντήσεων είναι θετικό ακόμα και μεταξύ ψηφοφόρων (Ιουλίου 2019) της Αντιπολίτευσης!

Η πορεία της κυβέρνησης μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, δεν θα είναι εύκολη ή ανέφελη. Όπως όμως είναι αναμενόμενο, οι κυβερνήσεις κρίνονται από τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα θέματα και τα προβλήματα και από το αποτέλεσμα που οι προσπάθειές τους έχουν. Ενδεχόμενη αδράνεια ή καθυστερήσεις, τους χρεώνονται. Δράσεις και έργο προς τη σωστή κατεύθυνση, αναγνωρίζονται και επιβραβεύονται!

Μεγάλη δημοσκόπηση της PULSE για το Action24Press: Πώς η ακρίβεια επηρεάζει τους πολίτες (γραφήματα-ΒΙΝΤΕΟ)

Γιώργος Αράπογλου
Γεν. Διευθυντής Pulse RC

Ο Κ. Χατζηδάκης στην εκπομπή “Tonight” του Action24 με τον Γ. Πιέρρο για τη δημοσκόπηση της PULSE (31.05.2022) ΒΙΝΤΕΟ

Exit mobile version