Site icon pulserc.gr

Κώστας Πουλάκης – Γιώργος Αράπογλου στον Γιάννη Πολίτη: δημοσκοπήσεις και απλή αναλογική στις δημοτικές εκλογές

Κώστας Πουλάκης – Γιώργος Αράπογλου στον Γιάννη Πολίτη: δημοσκοπήσεις και απλή αναλογική στις δημοτικές εκλογές

Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας ερευνών PULSE (Πάλς) RC κ. Γιώργος Αράπογλου,

ήταν προσκεκλημένος στην εκπομπή «X2» του δημοσιογράφου Γιάννη Πολίτη (13/6/2017) μέσα από τη συχνότητα του ACTION24. Μαζί τους βρέθηκαν ο γ.γ. του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστας Πουλάκης, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Σάκης Ιωαννίδης, μαζί με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρη Καρύδη και τους δημοσιογράφους Δ. Κουκλουμπέρη και Σπ. Μουρελάτο.

Πέραν των θεμάτων της επικαιρότητας συζητήθηκε και το θέμα της Απλής Αναλογικής στις προσεχείς Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Ο Υπουργός κ. Πουλάκης ήταν κατηγοριματικός στο θέμα τονίζοντας σε ερώτηση του κ. Γ. Αράπογλου πως η πρότασή τους θα είναι η «…απόλυτη απλή αναλογική» χωρίς κάποιο μπόνους και ότι «…οι έδρες του δημοτικού συμβουλίου θα προκύπτουν στον Α’ γύρο των δημοτικών εκλογών».

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο ίδιος και στο πρόσφατο παρελθόν, η πρόταση που προωθεί η κυβέρνηση «προβλέπει ότι θα κατεβαίνουν οι παρατάξεις, με τους επικεφαλής, θα παίρνουν τα ποσοστά τους. Την πρώτη Κυριακή θα γίνεται η κατανομή όλου του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου ανάλογα με τα ποσοστά.

Κώστας Πουλάκης – Γιώργος Αράπογλου στον Γιάννη Πολίτη: δημοσκοπήσεις και απλή αναλογική στις δημοτικές εκλογές

Αν κανείς συνδυασμός δεν έχει ξεπεράσει το 50%+1 τότε την δεύτερη Κυριακή οι επικεφαλής των δύο πρώτων συνδυασμών θα δώσουν στην κοινωνία την δυνατότητα να ψηφίσουν το Δήμαρχο που θέλουν, έχοντας ως στοιχείο και κριτήριο το Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο (ποιες παρατάξεις, ποια προγράμματα), χωρίς να αλλάξει η σύνθεσή τους.  Όλες οι έδρες θα κρίνονται στον πρώτο γύρο».

Υπενθύμισε εξάλλου ότι «σύστημα απλής αναλογικής υπήρχε στη χώρα μας … υπήρχε πριν τη δικτατορία, σε μία περίοδο μετά τον Εμφύλιο, την πιο διχαστική πολιτικά δεκαετία της Ιστορίας μας και λειτουργούσε».

«Για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την οκτάχρονη κρίση, μία κληρονομιά του παλιού πολιτικού συστήματος, κινητήριος δύναμη θα είναι η ενίσχυση της Δημοκρατίας και η συμμετοχή των πολιτών», όπως είπε.

Τέλος στο «εκτρωματικό εκλογικό σύστημα» των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών, «που αν εφαρμοζόταν στη Βουλή θα έδινε 180 βουλευτές ακόμη και στο Σαμαρά με το 18% της Ν.Δ. το 2012», επιδιώκει να βάλει τέλος η Κυβέρνηση με την προωθούμενη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Πουλάκης, αναφερόμενος στις επικείμενες αλλαγές στον Καλλικράτη, σημείωσε μεταξύ άλλων και ότι «…από το Φεβρουάριο του 2016 έχει φτιαχτεί μία επιτροπή που έχει περάσει σε νόμο, το επονομαζόμενο “παράλληλο πρόγραμμα”, τη σύσταση μίας επιτροπής που αποτελείτο από στελέχη του ΥΠΕΣ που έχουν τη “θεσμική μνήμη” και την τεχνογνωσία της τοπικής αυτοδιοίκησης … Σε αυτήν συμμετέχουν «εμπειρογνώμονες της ΤΑ και καθηγητές που την διδάσκουν στα πανεπιστήμιά μας … η ΕΝΠΕ και η ΚΕΔΕ με τους εκπροσώπους τους … αλλά και εργαζόμενοι στην ΤΑ υπό την δική μου προεδρία ως γραμματέα του ΥΠΕΣ».

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το περιβόητο πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ. Ο σχεδιασμός του υπουργείου, είναι να προωθηθεί το πολυνομοσχέδιο εντός του Ιουνίου στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση του και να ακολουθήσει στη συνέχεια η ψήφιση του. Εφόσον η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, πραγματοποιηθεί εντός του Ιουνίου, η ψήφιση του αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.

Exit mobile version