Site icon pulserc.gr

«Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» – Γ. Αράπογλου: Το αποτέλεσμα εκφράζει μια αγωνία, έναν προβληματισμό και μια προσδοκία για το μέλλον

«Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» – Γ. Αράπογλου: Το αποτέλεσμα εκφράζει αγωνία και προσδοκία – Ο Διευθύνων Σύμβουλος της PULSE RC, Γιώργος Αράπογλου, η δημοσιογράφος Σία Κοσιώνη και ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς παρουσιάζουν τα ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης της PULSE στην έναρξη του τριήμερου Συνεδρίου «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» που συνδιοργανώνουν η Καθημερινή, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics.

Η δημοσκόπηση είχε την ιδιαιτερότητα ότι τα ευρήματα παρουσιάστηκαν για δύο διαφορετικά κοινά, με στόχο να αναδειχθούν ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στις γενιές Ελλήνων ως προς το πώς αξιολογούν τα 50 χρόνια που μεσολάβησαν. Οπως εξήγησε ο κ. Γ. Αράπογλου: «Παρουσιάζουμε τους συμπολίτες που έζησαν ολόκληρη την περίοδο της Μεταπολίτευσης, ήταν δηλαδή τουλάχιστον 10 ετών κατά την πτώση της δικτατορίας, ενώ η δεύτερη εικόνα αφορά το σύνολο της κοινωνίας».

Οι ιδέες ποιου πολιτικού χώρου κυριάρχησαν στη Μεταπολίτευση;

Στο ερώτημα «Οι ιδέες ποιου πολιτικού χώρου κυριάρχησαν στη Μεταπολίτευση;», η εικόνα ανάμεσα στα δύο κοινά δεν είναι σημαντικά διαφοροποιημένη. Το 42% όσων γνώρισαν όλη τη Μεταπολίτευση απάντησε ότι οι ιδέες του κέντρου κυριάρχησαν, έναντι 36% για το σύνολο των ηλικιών. Το 27% απάντησε ότι κυριάρχησαν οι ιδέες της δεξιάς έναντι 29%, το 14% οι ιδέες της αριστεράς και στις δύο ομάδες, και το 13% εκτίμησε ότι δεν κυριάρχησαν οι ιδέες κανενός, έναντι 15% για όλες τις ηλικίες.

Κωνσταντίνος Καραμανλής – Ανδρέας Παπανδρέου: Ποιου τη συμβολή αξιολογείτε ως πιο σημαντική στη Μεταπολίτευση;

Αξιολογώντας τη συμβολή των δύο ηγετών που σφράγισαν την περίοδο της Μεταπολίτευσης, του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου, εκείνοι που γνώρισαν όλη τη Μεταπολίτευση επιλέγουν σε ίδιο ποσοστό τους δύο ηγέτες (45% τον Καραμανλή / 45% τον Παπανδρέου), ενώ στην ομάδα που περιλαμβάνει όλες τις ηλικίες υπάρχει μια προτίμηση στον Ανδρέα Παπανδρέου (45%), έναντι του ποσοστού που επιλέγει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (37%). «Υπάρχει μια διαφοροποίηση μεταξύ των ομάδων, αν και η γενική εικόνα δεν αλλάζει πολύ. Ισως στο σήμερα ταιριάζει περισσότερο το ύφος του Ανδρέα Παπανδρέου. Υπάρχει άλλωστε και η χρονική εγγύτητα των νεότερων ηλικιών στην περίοδο Παπανδρέου», ανέφερε ο κ. Αράπογλου.

Πόσο ικανοποιημένοι είστε από τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα μας;

Ως προς την ικανοποίηση που αισθάνονται από τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα, όσοι γνώρισαν όλη την περίοδο της Μεταπολίτευσης απαντούν μέτρια έως θετικά σε αθροιστικό ποσοστό 63% (13% πολύ / 26% αρκετά / 24% μέτρια / 16% λίγο / 21% ελάχιστα έως καθόλου), ενώ το ποσοστό αυτό πέφτει στο 52% στο σύνολο των ηλικιών (8% πολύ / 18% αρκετά / 26% μέτρια / 18% λίγο / 30% ελάχιστα έως καθόλου). «Οι νεότεροι έχουν άλλο σταθμό αφετηρίας», παρατήρησε η κ. Κοσιώνη. «Οι νέες γενιές έχουν ενδεχομένως ως σταθμό αφετηρίας την οικονομική κρίση, και την πανδημία οι ακόμη νεότεροι, άρα η έννοια της δημοκρατίας έχει ξεκινήσει στις δικές τους ζωές πιο κλονισμένη».

Μεταπολίτευση: «Καλύτερα ή χειρότερα» – Οικονομία:

Μεταπολίτευση: «Καλύτερα ή χειρότερα» – Διεθνείς Σχέσεις:

Μεταπολίτευση: «Καλύτερα ή χειρότερα» – Θεσμοί και Διαφάνεια:

Μεταπολίτευση: «Καλύτερα ή χειρότερα» – Γενική πορεία της χώρας:

Η διαφοροποίηση ανάμεσα στις γενιές αναδείχθηκε και σε μια σειρά από υποερωτήματα που αφορούσαν την πορεία της χώρας στο μεσοδιάστημα, με βάση συγκεκριμένους άξονες όπως η πορεία της οικονομίας, των θεσμών και της διαφάνειας, των διεθνών σχέσεων και της άμυνας, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Τέλος, σε ό,τι αφορά τη γενική πορεία της χώρας, όσοι έζησαν όλη την περίοδο αξιολογούν κατά 47% ότι έχει κινηθεί προς το καλύτερο, κατά 16% ότι έχει παραμείνει στάσιμη και κατά 25% ότι έχει κινηθεί προς το χειρότερο, ενώ στο σύνολο των ηλικιών τα ποσοστά ανέρχονται σε 33%, 21% και 34%  αντιστοίχως, αποτυπώνοντας μια πιο έντονη απαισιοδοξία. «Είναι φανερό ότι η πλειοψηφία τώρα είναι απογοητευμένη, ενώ η πλειοψηφία των παλιών είναι ακόμα γοητευμένη με τη Μεταπολίτευση», διαπίστωσε ο κ. Κουβαράς.

«Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» – Ευκαιρία αναστοχασμού και αυτογνωσίας

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται από το μεταιχμιακό καλοκαίρι του 1974 και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Η επέτειος αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία αναστοχασμού, ιστορικού απολογισμού και εθνικής αυτογνωσίας για τον μισό αιώνα Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών και ακαδημαϊκών.

Η οργανωτική επιτροπή

Η οργανωτική επιτροπή απαρτίζεται από τον καθηγητή και διευθυντή του ΜΙΕΤ, Κώστα Κωστή, τον καθηγητή Μαρκ Μαζάουερ, την εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Ελέιν Παπούλιας, τον καθηγητή του LSE Κέβιν Φεδερστόουν, τον ιδρυτή και πρόεδρο του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, Συμεών Τσομώκο, και τον διευθυντή της «Καθημερινής», Αλέξη Παπαχελά.

«Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» – Γ. Αράπογλου: Το αποτέλεσμα εκφράζει αγωνία και προσδοκία

Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος κορυφαίοι Έλληνες πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, τεχνοκράτες και δημοσιογράφοι.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και οι πρώην πρωθυπουργοί Γεώργιος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος, Παναγιώτης Πικραμμένος, Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις ιστορικού απολογισμού και προβληματισμού για το μέλλον. 

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό το συνέδριο

Το συνέδριο διεξάγεται από 29 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου στην Εθνική Πινακοθήκη.

Παρακολουθήστε τα ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης της PULSE για την Μεταπολίτευση στο ΒΙΝΤΕΟ

(δείτε την παρουσίαση της έρευνας της PULSE μετά το 70ο λεπτό…)
Exit mobile version